Nazywała się Josephine Cochrane i zrewolucjonizowała świat gotowania. W 1886 roku opatentowała wynalazek, który z czasem przekształcił się w dzisiejsze zmywarki. Dziewięć niezwykłych urządzeń jej pomysłu zostało pokazanych publicznie i sprzedanych do restauracji. Niektóre trafiły do renomowanych luksusowych hoteli: Baltimore Hotel w Nowym Jorku oraz Tremor i Palmer House w Chicago. Pierwsze modele kosztowały od 700 do 1000 dolarów. Chcąc spopularyzować swój wynalazek, Josephine zbudowała model do użytku domowego, który sprzedawano po 350 dolarów. Dokonała tego tuż przed śmiercią w 1913 roku.
Niemal sto lat temu Herbert Johnson, inżynier z Ohio, wymyślił kolejne cudowne urządzenie, które miało zrewolucjonizować życie mistrzów kuchni i smakoszy: H-5, pierwszy elektryczny mikser dla gospodarstw domowych. Podczas testowania wynalazku, żona jednego z prezesów firmy, nieświadomie wymyśliła nazwę marki, mówiąc: „Bez względu na to, jak to nazwiecie, to najlepsza pomoc kuchenna (ang. „kitchen aid”), jaką miałam”. Tak narodziło się KitchenAid. Przez kolejne lata, inspirując się pracą zawodowych szefów kuchni, marka stale opracowywała innowacyjne rozwiązania i ulepszała je specjalnie dla smakoszy i kucharzy.
Model, który zastąpił H-5 natychmiast zyskał popularność… i podczas trzech pierwszych lat na rynku sprzedał się w 20 000 egzemplarzy. Wśród pierwszych użytkowników mikserów stojących KitchenAid znalazły się takie sławy jak John Barrymore, Marion Davies, E.I. DuPont, Henry Ford, Myrna Loy, Frederick March, Ginger Rogers oraz gubernator Nowego Jorku Al Smith. Wszyscy docenili jakość tego urządzenia.
Egmont Arens, redaktor periodyku Creative Arts oraz sławnego Vanity Fair, jednego z najbardziej renomowanych czasopism świata, był również światowej sławy projektantem. Przez kilka lat dzielił się swoją wiedzą z KitchenAid. Zaprojektował trzy z najbardziej eleganckich produktów firmy, wśród których znalazł się sławny model „K”, uznawany dziś za kultowy. Jego dzieła, uważane dziś za przełomowe, otrzymały za swoje wzornictwo wiele nagród i trafiły do licznych muzeów. Choć minęło ponad 60 lat, miksery KitchenAid wciąż przypominają modele zaprojektowane przez Arensa, dowodząc jego wizjonerskiego talentu.
Model K5A został wprowadzony tuż przed II wojną światową i… wszystkie trzy modele mikserów zaprojektowane przez Arensa pozostają praktycznie niezmienione do dziś. Są wystawiane w muzeach na całym świecie, a ich wzornictwo zostało nagrodzone wieloma ważnymi nagrodami.
Próbując wykorzystać potencjał patentu Josephine Garis Cochrane, KitchenAid udoskonaliło jej maszynę, projektując zmywarkę KD-10, która dostępna była w kolorze białym i różowym! Do jej zalet nie zaliczało się tylko niezwykłe wzornictwo: model KD-10 był wyposażony w rewolucyjną jak na tamte czasy technologię, która do dziś stanowi podstawę działania wszystkich zmywarek. Produkt ten był wyjątkowy pod każdym względem, a jego wydajność dorównuje niektórym dzisiejszym urządzeniom. Niektóre modele KD-10 są używane do dziś.
Smak i barwy W 1955 roku, całkowicie biały świat urządzeń kuchennych przechodzi rewolucję – mikser zyskuje barwne szaty: Kwiecisty róż, słoneczna żółć, wyspowa zieleń, chrom oraz antyczna miedź… w roku 1994 paleta kolorów zostaje rozszerzona, czerpiąc z popularności nowszych modeli. Czerwień, kobalt, zielone jabłuszko, żółty pastelowy, antracyt a nawet mandarynka… ku radości kucharzy na całym świecie.
Globalne zaangażowanie: program Cook for the Cure KitchenAid wprowadza pierwszą linię produktów łączącą małe i duże urządzenia. Za inspirację posłużyły styl, wzornictwo oraz wyjątkowa profesjonalna wydajność i funkcjonalność legendarnego malaksera KitchenAid. Linia profesjonalnych produktów KitchenAid, do której należą najlepsze urządzenia marki, składa się z ośmiu dużych urządzeń, w tym zmywarki ze stali nierdzewnej o specjalnym matowym wykończeniu. W tym samym roku KitchenAid zaczyna współpracę z Fundacją Susan G. Komen, aby udzielać wsparcia kobietom walczącym z rakiem piersi. W związku z nowym partnerstwem KitchenAid wypuszcza specjalną różową kolekcję i przeznacza część zysków z jej sprzedaży na fundację.
Europa wita KitchenAid Duże urządzenia KitchenAid trafiają do Europy. W Europie została wprowadzona pełna linia produktów KitchenAid do zabudowy, mająca zyskać uwagę rynku luksusowego oraz smakoszy. Po pojawieniu się na rynku francuskim i włoskim w roku 2007, marka zaczęła szybko wkraczać na pozostałe europejskie rynki.
Dzięki niezrównanemu profesjonalnemu doświadczeniu KitchenAid świętowało 90 lat solidności, wydajności, wzornictwa i dobroczynności. Aby podzielić się swoim szczęściem z entuzjastami kulinariów, ekspertami i początkującymi kucharzami, wydaliśmy nową książkę kucharską KitchenAid z pięknymi zdjęciami uznanego belgijskiego fotografa Tony'ego Le Duca. Z tej okazji wyprodukowano również wersję kolekcjonerską charakterystycznego miksera stojącego KitchenAid Artisan w pięknym kolorze czerwony karmelek.
KitchenAid z dumą zaprezentowało Chef Touch… Innowacyjny system gotowania i przechowywania jedzenia dla gospodarstw domowych, który umożliwia przygotowanie najlepszych dań przy użyciu zarówno starych, jak i nowych przepisów. Po raz pierwszy domowi kucharze mogli przygotowywać dania sposobem sous-vide, wyrafinowaną metodą gotowania w niskiej temperaturze, która uwalnia kulinarną kreatywność. Świeże składniki i przyprawy zostają zapakowane próżniowo w woreczki, a następnie są gotowane w piekarniku parowym w temperaturze poniżej 100°C, aby zachować wodę oraz składniki odżywcze obecne w żywności, dzięki czemu danie jest niezwykle delikatne, soczyste i aromatyczne – oraz dużo zdrowsze.
Nagroda Red Dot Innowacyjny system KitchenAid Chef Touch zdobył nagrodę Red Dot, podczas jednego z najważniejszych międzynarodowych konkursów wzorniczych, w trakcie którego panel uznanych ekspertów docenił ten rewolucyjny produkt, który wprowadził gotowanie sous-vide do gospodarstw domowych.
Ilość i jakość KitchenAid wprowadziło nowy mikser stojący Artisan 6,9 L z podnoszoną dzieżą – najmocniejszy, najwytrzymalszy, najcichszy i najlepszy mikser stojący w swojej klasie. Silnik o mocy 1,3 KM szybko i wydajnie mieszający niezwykle duże ilości składników w dzieży o pojemności 6,9 litra zapewnia najwyższą skuteczność. Model zdobył nagrodę KuchenInnovation des Jahres 2012 za jakość, wydajność i design. W XXI wieku KitchenAid nadal wyznacza kierunek w kwestii innowacyjności i doskonałości. Wymagający kucharze mogą polegać na pełnej linii dużych urządzeń dla gospodarstwa domowego oraz przyborów kuchennych. Nowe urządzenia, które inspirowane są pracą profesjonalistów, będą im towarzyszyć na każdym kroku doświadczeń kulinarnych – podczas przygotowywania, gotowania i przechowywania żywności oraz czyszczenia. Łącząc najnowszą technologię z odważnym wzornictwem, KitchenAid rozpala prawdziwą pasję podczas domowego gotowania dla przyjaciół i rodziny.
KitchenAid wypuściło nową linię lodówek i lodówek do wina Vertigo, stylowych urządzeń dla gospodarstw domowych, które gwarantują doskonałe warunki przechowywania żywności i pasują do każdej kuchni. W tym samym czasie na rynek zostały również wprowadzone małe urządzenia z nowej linii Artisan, na którą składa się malakser 4L, czajnik elektryczny, bezprzewodowy blender, 2- i 4-szczelinowe tostery oraz malaksery 3 L i 4 L.
Wypuszczenie na rynek robota kuchennego Artisan stanowiło prawdziwą kuchenną rewolucję. Nowe wielofunkcyjne urządzenie, którego myślą przewodnią jest kreatywność i prostota zajmuje się wszystkimi fazami przygotowywania dania – od rozdrabniania, przez mieszanie, po gotowanie. W 2015 roku KitchenAid zmieniło również wygląd swoich urządzeń dla gospodarstw domowych, zwracając baczną uwagę na szczegóły, jakość i wykonanie, jednocześnie pamiętając o profesjonalnej wydajności.
KitchenAid stworzyło radę Serious About Food (Radę ds. Poważnego Traktowania Jedzenia) składającą się z ekspertów, pionierów i innowatorów. Stanowi ona wyjątkowe i awangardowe gremium, które ma zagwarantować nowe odkrycia w świecie kuchni gourmet. Jeden szef kuchni, jeden projektant i jeden smakosz. Trzy różne osobowości, które stanowią odbicie misji KitchenAid: dogłębnie poznać i zrozumieć opinie profesjonalistów, aby stworzyć stylowy produkt, który pomoże smakoszom wyrazić swoją kreatywność. Członkowie Rady Serious About Food zapewniają wyjątkowe spojrzenie na najbardziej innowacyjne trendy, zbierając ukryte skarby i inspiracje z całego świata, w celu obudzenia twojej kulinarnej wyobraźni i uwolnienia pysznych inspiracji. Magazyn internetowy oferuje nieocenione rady dotyczące przygotowywania pysznych dań i odkrywania oryginalnych regionalnych składników. Czytelnicy mogą poznać historie związane z jedzeniem i trendami we wzornictwie oraz znaleźć społeczność, w której znajdą inspirację, bądź staną się jej źródłem.Jeśli również traktujesz jedzenie poważnie, KitchenAid oraz Rada Serious About Food są twoimi najwierniejszymi sojusznikami.
Przy okazji setnych urodzin nie chodzi już tylko o nas. Chcemy serdecznie podziękować wszystkim, którzy od 1919 roku inspirują markę. Z radością przyglądamy się, jak firma KitchenAid zmieniła pojęcie „serca domu”. Zapraszamy wszystkich do wspólnego świętowania tej koncepcji, co niewątpliwie zainspiruje markę na kolejne stulecie.